Laura (9) gaat voor de vierde keer op kamp

“Ik vind het mooi om naar een christelijk kamp te gaan. Ik vertrouw heel erg op Jezus en het is fijn als je op een kamp leuke dingen doet en ook meer over Hem leert.” Aan het woord is de negenjarige Laura Kamphuis uit Bussum. Ze is al drie keer mee geweest met een Camps4Kids-kamp, vorig jaar zelfs naar twee verschillende. Ook dit jaar is ze weer van de partij.

“Ik ben twee keer naar het SummerCamp geweest en vorig jaar ook nog naar het CowboygirlCamp”, vertelt ze. “Tijdens het CowboygirlCamp gingen we paardrijden en er was ook een heel klein kinderboerderijtje. Het was op een hele vette locatie en toen we aankwamen zag ik meteen een bordje met ‘Kamphuis’ erop. Dat is ook mijn achternaam, dus we wisten dat we goed zaten, haha. Dat was een grappig begin.”

Helemaal vies en nat

Ook van het SummerCamp heeft ze erg genoten. “We gingen zwemmen en deden heel veel leuke spellen. Bijvoorbeeld ‘Op Safari’. De leiders waren een olifant, een mammoet, een slang en een aap die je probeerden te raken met een waterpistool, een legging met poeder erin – daar kreeg je dan allemaal witte vlekken van – en waterballonnen. Als je geraakt was, moest je in de safaritent wachten tot iemand je een kraaltje gaf, een nieuw leven. We werden helemaal vies en nat, maar het was superleuk!”

Stille tijd

Er gaan zo’n dertig kinderen tegelijk met een kamp mee. “Er zijn twee groepjes waar je het meest mee optrekt: het groepje waarmee je in een tent of op een kamer slaapt – daar praat je natuurlijk veel mee, ook ’s avonds als het programma al afgelopen is. En je hebt een stilletijdgroepje, waar je in het programma alles mee samendoet.” Allereerst natuurlijk de stille tijd. “Daarvoor krijg je een boekje, waar je elke dag een bladzijde uit leest, en je moet allerlei dingen in je Bijbel opzoeken. Met je groepje praat je erover door en we bidden ook voor elkaar. Er is elk jaar een ander thema. Vorig jaar was dat het leven van Jezus. Er was ook een hele gave film over, waar we elke dag een deel van keken. Zo paste het allemaal bij elkaar.”

Laura geniet ook van het contact met andere kinderen op het kamp. “Je maakt echt vriendschappen. Ik heb bijvoorbeeld nog contact met Miriam. We hadden op kamp allebei een beetje heimwee en toen hebben we elkaar getroost. Na het kamp hebben we elkaar een brief gestuurd.”

Mega Mindy

Een van de hoogtepunten vindt Laura de bonte avond op vrijdag, waarvoor alle stilletijdgroepjes ‘iets geestigs geestelijks’ voorbereiden. “Iedereen doet dan een grappig toneelstukje over het thema van dat jaar. Zo hadden we een stukje over ‘Mega Mindy reist terug in de tijd’ en we reisden terug naar de tijd van Jezus. Er zijn grote verkleedkisten waar je heel veel verschillende spullen uit kunt halen. Behalve de stukjes mag je ook nog een ander optreden doen. Samen met twee andere meisjes had ik een dansje gemaakt op ‘Jesus, You’re my Super Hero’. En verder is er altijd wel een gekke leider die iets grappigs doet, en we krijgen chipjes.”

“Dit jaar heb ik me aangemeld voor het nieuwe HistoryCamp. Dat lijkt me heel leuk, want ik houd van geschiedenis. Een vriendin met wie ik samen ga wilde graag naar het AdventureCamp, dus we hebben alvast afgesproken dat we dat volgend jaar gaan doen.”

Kinderen ontmoeten die ook van Jezus houden

Laura’s moeder heet Judith. Judith is niet alleen als moeder bij Camps4Kids betrokken, maar ook als coördinator van de kampleiding. “Als moeder vind ik het heel mooi om te zien hoe ontzettend veel plezier Laura heeft tijdens het kamp”, zegt ze. “Ook merk je dat de kinderen daar echt Jezus ontmoeten, Hem beter leren kennen, Zijn liefde ervaren. Wat ik verder zo belangrijk vind aan een christelijk kamp, is dat kinderen leeftijdgenoten ontmoeten die ook van Jezus houden. Dat is op school lang niet altijd vanzelfsprekend.”

Wel moet het stukje geloof op kamp samengaan met lol maken, benadrukt Judith. “Juist in die sfeer van plezier maken en op een ontspannen manier kennismaken, ontstaat er vertrouwen, een veilige omgeving waarin je ook serieuze gesprekken kunt hebben.”

Voor veel kinderen die op kamp komen is het nieuw om te leren bidden en elkaar te zegenen. “Dat kan eerst best een beetje spannend zijn. Maar als één kind het doet, durven anderen het ook en zo helpen ze elkaar erbij.”

Judith is blij dat ze haar kinderen de ervaring van op kamp gaan kan geven. “Een kamp is iets dat je voor altijd onthoudt, het plezier en de inhoud, de vriendschappen die je sluit. Zelf herinner ik me het kamp uit mijn jeugd nog goed, met allerlei details en de leiders die we hadden. Ook daarom is een kampervaring een geweldig geschenk om aan je kinderen te geven.”

Laur nieuws

Laura (9):

'Er is altijd wel een gekke leider die iets grappigs doet'