Hoi, ik ben Jonathan Zeijl, 38 jaar en aangesteld als vertrouwenspersoon voor Camps4Kids. Ik woon en leef in Amsterdam sinds 2004. Inmiddels met 4 kinderen in de leeftijd van 13 t/m 1 jaar.
Waarom een vertrouwenspersoon?
Jullie kunnen te maken krijgen met ongewenst gedrag of misstanden bij Camps4Kids.
Voorbeelden van ongewenste omgangsvormen zijn:
- Een hoofdleiding kaffert andere leiding uit omdat ze zich niet goed hebben voorbereid.
- Een leiding dreigt met slaan om te zorgen dat er beter geluisterd wordt.
- Er wordt gelachen om seksistische grappen in het team.
Maar afgezien van deze voorbeelden, alles wat in de omgang, communicatie, houding en gedrag als ongewenst en kwetsend wordt ervaren en tot gevolg heeft dat je je niet meer veilig voelt bij Camps4Kids. Het gaat om jouw beleving, wat anderen daar ook van vinden!
Voorbeelden van een misstanden zijn:
- een hoofdleiding die geld of spullen steelt/ontvreemd
- persoonsgegevens van Kids die voor andere doeleinden worden gebruikt dan toestemming voor is gegeven.
Normaal gesproken ga je daarmee naar de hoofdleiding of je neemt contact op met het kantoor. Toch kan het zijn dat je het lastig vindt om die stap te zetten. Soms is de leiding betrokken bij het ongewenste gedrag of weet je gewoon nog niet zo goed of je het wel bij je leidinggevende wilt melden. Dan is het fijn dat je je kan wenden tot een onafhankelijke persoon, zoals de vertrouwenspersoon. Als vertrouwenspersoon bied ik voor jou een luisterend oor en help je om helder te krijgen welke stappen je kan zetten en hoe je dat kunt doen. Ik steun en help je daarbij.
Let op: alles wat wordt besproken is vertrouwelijk met een geheimhoudingsplicht.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
- Begeleiding van medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag
Dat betekent helpen bij het inventariseren van oplossingen, informeren over vervolgstappen en eventuele klachtenprocedures, begeleiden bij het bekendmaken van de situatie, of warm doorverwijzen naar hulpverleners. - Voorlichting van medewerkers over de rol van de vertrouwenspersoon en ‘gewenst gedrag’
Bewustwording van ongewenst gedrag en voorbeeldgedrag in een organisatie komt niet vanzelf. Daar kan een vertrouwenspersoon ondersteunen en stimuleren. Ook geeft een vertrouwenspersoon toelichting over de rol van een vertrouwenspersoon binnen een organisatie. Dat is belangrijk om de drempel te verlagen om ongewenst gedrag aan te kaarten. Bijvoorbeeld op de jaarlijkse T-dag. - Advisering aan de werkgever over de preventie van ongewenst gedrag
Een belangrijke rol van de vertrouwenspersoon is de voorlichting en het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur over aanpak van ongewenst gedrag, ondersteunen en begeleiden bij het voorkomen van ongewenst gedrag en het registreren van ongewenst gedrag, als ook het stimuleren van ‘gewenst gedrag’. Ook levert de vertrouwenspersoon een jaarverslag met daarin geanonimiseerd en onherleidbaar de verschillende meldingen die binnengekomen zijn. Stel dat er meerdere pesterijen binnenkomen waar het bestuur geen weet van heeft dan is dit een (extra) signaal om meer aandacht te geven aan het tegengaan van pesterijen.
Wil je meer weten of misschien wel even van gedachten wisselen? Neem dan contact met me op.
Vervanging en vrouwelijke vertrouwenspersoon.
Mocht ik er zelf niet zijn i.v.m. vakantie of ziekte dan is mijn vaste vervanger Jan Hofman. Hij neemt dan mijn telefoonnummer en e-mailadres over.
Ondanks dat wij beide professionele gecertificeerde vertrouwenspersonen zijn die voor elke situatie beschikbaar zijn komt het wel eens voor dat je liever met een vrouw het probleem waar je mee zit bespreekt. Dat kan. Je kan dat gewoon bij aanvang van een gesprek of in de e-mail aangeven. Dan zorgen we dat er spoedig contact met jou opgenomen wordt door Corina Pols of een andere vrouwelijke vertrouwenspersoon.
Meer over Jonathan.
Ik ben opgegroeid in de regio Apeldoorn. Kerkelijk voel ik me het meest thuis in evangelische en pioniersgemeenten. Ik ben in 2014 voor de tweede keer getrouwd nadat in 2011 mijn eerste vrouw op 30-jarige leeftijd is overleden.
Ik ben opgeleid als Godsdienst Pastoraal Werker (HBO-studie Theologie) en heb in de loop der jaren ervaring opgedaan zowel in als buiten de kerk. In uitvoerende en management ondersteunende rollen. Ik heb in diverse besturen gezeten en me ingezet voor christelijke politiek in Amsterdam en Europa. In 2018 heb ik de cursus vertrouwenspersoon gedaan. En daarna heb ik meer training en kunde opgedaan als Trainer Integriteit bij het CAOP, en het Stimuleringskader Integere Organisatie bij Nyenrode Business University. Sinds 2021 ben ik ook gecertificeerd als vertrouwenspersoon.